HelloFresh – Fresh Times

HelloFresh – Fresh Times

Weinig leuker dan op een zwoele zomeravond in goed gezelschap lekker te barbecueën. Toch? Nu denk je misschien vooral aan kant-en-klare hamburgers, spiesjes en satésaus, maar barbecueën kan ook een heel stuk spannender. Juist de minder bekende delen vlees doen het goed op de grill. Dat is niet alleen heel lekker, maar ook duurzamer en vaak ook nog eens goedkoper – zelfs biologisch is dan goed betaalbaar. Wij geven je wat inspiratie!

 

Staartstuk

Dit deel van het rund wordt ook wel picanha genoemd. Doordat er aan de bovenkant een mooi stuk vet zit, is het staartstuk heel sappig en super smaakvol. Perfect om in zijn geheel te barbecueën!

 

Diamanthaas

Een mals stukje dat tussen de schouderbladen van een koe zit; je kent het misschien als jodenhaas. Lekker om het vlees eerst in te smeren met een rub van verschillende specerijen en dan even direct boven de kolen dicht te schroeien. Daarna kun je het vlees op lagere temperatuur verder garen door het verder van de kolen af te leggen.

 

Hips

In de bovenpoot van het varken zit de hips, of varkensschenkel. Hoe langzamer je dit vlees gaart, hoe beter. Zorg dus voor een mooi plekje niet te dicht bij de kolen. Als het vlees van het bot valt, is het klaar. Ook heel lekker met lamsschenkels!

 

Buikspek

Pork belly, zoals dat gezellig heet in het Engels. Niet alleen lekker op zondagochtend bij je eieren, maar juist ook langzaam gegaard op de barbecue. Door het langzame garen blijft het spek zacht en neemt het de rooksmaak goed op. Zorg wel voor een opvangbak waarin je het vet kunt opvangen dat uit het spek loopt tijdens het barbecueën.

 

Vis

Vis is uitstekend barbecuemateriaal en je kunt goed de hele vis gebruiken. Je kunt schoongemaakte vissen als zeebaars, forel of makreel in hun geheel inpakken in alufolie en zo op het rooster leggen, of ze in een barbecueklem doen. Zo’n klem is ook handig om groenten in te grillen. Doe wat smaakmakers als citroen en afsnijdsels van groenten en kruiden in de buikholte van de vis voor extra smaak van binnenuit. Van de graten kun je zelfs daarna bouillon trekken. No waste!

 

Vergeet de groenten niet!

Groenten kunnen net zo zeer de ster van de barbecueavond zijn als vlees of vis. Probeer bijvoorbeeld eens een courgette in te pakken in aluminiumfolie en een minuut of 20 op de barbecue te leggen. Snijd ‘m daarna in de lengte door midden, giet er daarna flink veel goede olijfolie en wat grof zeezout overheen en je eet de lekkerste courgette die je ooit hebt geproefd. Aubergines kun je op zo’n zelfde manier poffen, net als zoete aardappel of bietjes. Van die eerste kun je ook dikke plakken snijden die je als ‘burger’ gebruikt. Lekker met haloumi, feta of mozzarella bijvoorbeeld. In een barbecueklem gaat dat het makkelijkst. Venkel is een mooie stevige groente die de hitte van de barbecue goed kan hebben. Marineer grove stukken daarvan eerst in een mengseltje van olijfolie, de rasp en het sap van een sinaasappel, zout en een teentje knoflook uit de pers. Grill de venkel en geef er een beetje van de marinade bij als dressing. Oh, en maiskolven zijn niet voor niets een barbecueklassieker. Lekker om de gegrilde kolven te serveren met wat zelfgemaakte kruidenboter!

Categorie:
Toegevoegd op:
Naar Boven

Culinair redacteur en copy-writer.

Contactgegevens

Jacob van der Borchstraat 4bis
3515 XG, Utrecht
Tel.: +31 6 3059 8555
hallo@charlotvanscheijen.nl